Vinkurs, Mousserande

Igår var det avslutning på vinkursen och sista delen var mousserande viner.

Det var en bra kväll med mycket intressant info och provning. Av de provade vinerna var det de två sista, ett brittiskt vin och en champagne, som föll mig mest i smaken. Speciellt kul att testa ett vin från Storbritannien, det hade jag aldrig gjort innan. Mittenrosén var också helt ok faktiskt. Cavan och proseccon var kanske inte riktigt min kopp te. Jag tog inga anteckningar om vinerna i sig och nöjer mig därför med ovan korta beskrivning av mina upplevelser. En annan sak jag tar med mig från kvällen är att jag vill dricka/prova mer mousserande i allmänhet och kanske champagne i synnerhet :)2013-03-27 17.58.53

De provade vinerna i kronologisk ordning:
Mionetto Prosecco Extra Dry

Codorníu Selección Raventós

Rotari Rosé 2008

Ridgeview Bloomsbury 2010

Michel Turgy Brut Blanc de Blancs Grand Cru 

Kvällen till ära bjöds det även på lite chevré som gick fint ihop med flera av vinerna.
Jag tyckte vinkursen på göteborgs vinkällare var mycket bra och vi kommer säkert dyka upp på någon av deras fortsättningar eller provningar framöver!

Pinot Nero och Carbonara

Vi gjorde en spaghetti carbonara och passade på att öppna en flaska Les Cretes Pinot Nero 2010. Jag föll pladask för denna eleganta och otroligt välbalanserade Pinot Noir (Nero) från Valle d’Aosta, Italiens minsta vindistrikt uppe i nordväst vid alpernas fot.

Lingon, tranbär och lite syrligare körsbär tillsammans med en kryddig örtighet. Syra och frukt i fin balans. Den här flaskan kommer från en vinprenumeration från Invinitum och jag ser att de har årgång 2011 inne nu och om den är lika bra som 2010 så kan jag tänka mig att ha ett litet stash hemma av det här vinet.

Till Carbonaran funkade det bra men kanske skulle rätten varit lite saltare då syran i vinet sköt iväg en del av sötman i maten.

DSC_1764

DSC_1771 copy

Överraskad…med Riesling

Min fru sa till mig förra veckan att inte boka upp något onsdagen den 20:e. Mer än så sa hon inte. Hon gör såna grejer ibland, hittar på nåt kul som en överraskning :)

Vi vandrade iväg i riktning mot centralen och Nordstan, hade inte en susning om vart vi skulle. En gång hade hon bokat bord på Heaven 23 och sedan köpt biljetter till en spelning med Tomas Andersson Wij som överraskning men den här gången hade vi ätit innan så jag var ganska säker på att det inte var något restaurangbesök. När vi gick förbi systembolaget och mot utgången mot lilla bommen tänkte jag att kanske hon bokat någon föreställning på Operan. Men då vänder hon oss om med ett leende och går tillbaka till systemet. Hon hade bokat en Rieslingprovning, som även innehöll provning av Rieslingviner med charkuterier. Så otroligt bra!

Vi provade fyra olika viner. Två tyska, ett österrikiskt och ett franskt.

2013-03-20 20.53.46 2013-03-20 19.01.57

 

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2011 
Jag hittade de gröna äpplena, citrusen och viss “mineral” i både smak och doft. Lätt och torrt, men lite anonymt kan jag tycka. När det gäller torr Alsace-Riesling i ungefär samma prisklass så passar det här mig bättre.

Wittman Morstein Riesling Trocken Grosses Gewächs 2010
En doft och smak där jag tyckte mig känna mandarin, päron och kanske lite melon (honung eller galia). Fylligare än föregående men fortfarande torr, frisk och ganska lätt.

Prager Riesling Wachstum Bodenstein Smaragd 2009
Här hittade vi mineral=stenrök, honung, champinjoner och kanske lite läder i doft. Dessa attribut kom igen till viss del i smaken. Den hade en ganska tydlig beska tyckte jag. Jag tyckte att det var halvfylligt men SB sa att det var lätt, jaja. Det var i alla fall ett snäpp fylligare än förra vinet. Fortfarande med bra syra dock. Det här och förra vinet var mina favoriter på provningen.

Willi Shaefer Graacher Domprobst Riesling Auslese 2010
Någon lite kemisk plastförnimmelse i doft och smak men även honung och fläder. Halvsött men med en frisk syra som kom fram bra på slutet. Min frus favorit. Jag tyckte också att det var trevligt.

Vi provade ju som sagt även tillsammans med charkuterier. Först provades bara vinerna sen i kombination med charkuterierna. Det vi provade med var en lätt rökt korv som var förhållandevis mild och ganska fet, en något torrare rökt korv som innehöll chili och även torkad entrecote lagrad i 6 månader. Om detta kan jag väl säga att, SB-personalens övertalningsförsök till trots så kan jag nog tänka mig bättre kombinationer till dess charkuterier. Korven med chili var i och för sig inte alls dum till den halvsöta Rieslingen men entrecoten tyckte jag inte riktigt passade till något av vinerna.

En mycket trevlig kväll!

 

Vinkurs, vitt vin

Jag, min fru och en kollega som också vill ta ett kliv längre in i vinets värld går en vinkurs på Göteborgs VInkällare. Kursen är på fyra tillfällen och vi har redan avverkat en smaksensorisk del och en del om rött vin. Igår var det dags för vitt vin.

Utöver en del teori om vinets historia och de druvor som kvällen viner var gjorda av så provsmakade vi fem viner. Jag ska inte gå in på någon mer ingående smakanalys utan bara skriva lite vad jag tyckte.

2013-03-12 19.51.04

från vänster:
Chablis Premier Cru Beauroy 2011, JM Brocard
Trevligt vin med en mycket frisk syra som behöver mat i mitt tycke.

Sterhuis 2011 Chenin Blanc Viognier
Speciell doft och smak som förde mina tankar till något i min bil, kunde dock aldrig placera den. Någon i gruppen nämnde disktrasa. Jag har än så länge lite för lite erfarenhet av både Chenin Blanc och Viognier och jag saknar referenspunkter att koppla vinets smak och doft till.

Boulder Bank Sauvignon Blanc 2012
Systembolaget skriver “Stor, aromatisk doft med inslag av nässlor, päron, sparris och citrus.”. Jag undrar hur de kunde missa FLÄDERN. Vinet doftade och smakade väldigt mycket fläder. Förmodligen inget vin jag kommer springa iväg och köpa.

Kremser Wachtberg Grüner Veltliner 2001
Kvällens vinnare för min del. Moget men frisk syra. En aning persikor och krut i doften. Mineral, som kursledaren beskrev lite som blöt sten hittade vi också.

Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese 1999
Kvällens längsta namn som min fru tyckte mycket om. Jag tyckte också det var ett mycket trevligt vin. Moget men toner av gummi, badboll hörde jag någon säga. Blommig honung tyckte jag i både doft och smak. Halvtorrt enligt systembolaget, sött enligt EU. Det var definitivt sötare än de Rieslingar vi brukar dricka men det var en trevlig bekantskap.

Idag på lunchen sprang jag iväg och lade vantarna på ett par flaskor av det sistnämnda vinet och en flaska av det näst sista.

2013-03-12 19.28.17

Valpolicella Ripasso x2 och en öppen lasagne

Igår bestämde vi oss för att laga Lotta Lundgrens öppna lasagne, som vi tycker är superb!

Till detta valde vi att prova två Ripasso-viner från Valpolicella båda med årgång 2009.

DSC_1497web DSC_1512web

 

Nr 1: Campolieti Ripasso 2009
Nr 2: Rialze Valpolicella Superiore Ripasso 2009

Nr 2 finns inte på systembolaget men ingick i en vinprenumeration vi fick i bröllopsgåva av min bror och hans flickvän.

Nu är både jag och min fru bara på uppstartssträckan i vårt vinkunnande och erfarenhet så bedömning och provning blir därefter, dvs på skoj men med ansatsen att lära.

Nr 1 förde inledningsvis tankarna till skogen, jord och lite mossa tyckte vi. Fast inte på ett dåligt sätt. I takt med att vinet luftades mer kom mer och mer körsbär och fattoner fram och även lite kryddighet. I munnen kändes det relativt balanserat med en del körsbär, russin och ek. ganska återhållen syra och eftersmak.

Nr 2 hade mer körsbär och krydda i doften än nr 1 inledningsvis. Mer sura körsbär. Även här letade sig några smått vaniljiga fattoner igenom. Vinet var betydligt fylligare och längre än nr 1 och körsbären återfanns även tydligt i smaken.

Båda vinerna hade en något rubinaktig färgton men nr 2 var djupare och mörkare.

Till maten fick båda nya uttryck. Nr 1 började spreta mer mer medan nr 2 gick ihop och blev mer välbalanserat. Undrar vad detta beror på?

I takt med att temperaturen i vinet steg och mer luft tillfördes blev de två vinerans uttryck mer lika tyckte vi.

Inledningsvis föredrog min fru nr 2 och jag själv nr 1 men till maten föll jag också mer för nr 2, det gifte sig bättre med smakerna och den balans det hittade med maten var trevlig.

DSC_1520web2

 

Freemans Cocktail

I fredags tittade en kollega förbi på en Freemans cocktail på sin väg hem jobbet och på lördagkvällen kände jag suget efter en Freemans innan och under kvällens matlagning.

Freemans Cocktail är New York-restaurangen Freeman’s signatur-cocktail och efter att hösten 2010 druckit ett par sådana där hittade jag receptet på nätet och har sedan dess försökt återskapa den hemma.

Originalreceptet använder Al-Wadis granatäppelsirap men som jag skrivit innan så gör jag min egen än så länge. Rye-whisky har jag sällan hemma så det bli oftast Bourbon vilket jag tycker duger lika bra i den här drinken. Jag fuskar också ibland med citronjuice och sockerlag och tar Rose’s Lemon Cordial mixer. Inte samma fräschör och den är dessutom limebaserad men det blir gott och då den är sötad så behöver man inte sockerlagen. Bäst är ju dock enligt originalreceptet.

När vi stod där i baren på Freemans på Lower East Side så berättade bartendern att han även hade i en skvätt vermouth fastän det egentligen inte ingick i receptet så det har jag anammat och kört vidare med.

De proportioner jag använder är:
7cl Rye eller Bourbon
2,2cl Rose’s Lemon eller 2,2cl citronjuice och en knapp cl sockerlag
ca 1cl torr vermouth
ett par stänk bitter, funkar även om det inte är orange bitter
1msk granatäppelsirap
1 bit apelsinskal för en flamed orange peel och garnityr.

Skaka med någon isbit i en shaker och häll upp i cocktailglas.

Magiskt god cocktail!

DSC_1478web DSC_1495web

 

 

Boeuf Bourguignon till slut

boeufwebVar på Clarion Hotel Posts restaurang Norda idag på lunchen med två kollegor. Tidigare under dagen hade min ena kollega spontant utbrustit “Jag vill ha högrev!”. Med detta som utgångspunkt skummade vi så igenom lite lunchmenyer och när vi såga att dagens husman på Norda var Boeuf Bourguignon på högrev var det bestämt.

Vi gick dit lite sent med tanken att värsta lunchrusningen skulle ha lagt sig. Nja. Efter tjugo minuter en halvtimma fick vi bord. äntligen! Nja. Ytterligare en kvart senare fick vi beställa. Sen lyckades vår beställning försvinna i något resturangvakuum. Ca fyrtiofem minuter efter vi fått bord fick vi vår lunch. Inte helt ok tyckte vi.

Förseningen till trots lyckades dock personalen på Norda rädda upp det hela genom en god Boeuf (trots att min portion gärna kunde fått nån morot eller lök bit!) samt att vi fick 50% rabatt på notan. Summa summarum, en god boeuf bourguignon på Norda för blygsamma 63:-. Helt ok!

Egen grenadine eller granatäppelsirap

Som en del i att spara och komma ihåg mina tankar och erfarenheter kring mat, dryck och annat trevligt tänkte jag börja skriva ner dem i bloggform. Än så länge är detta bara tillgängligt för undertecknad men vem vet, kanske andra också kan läsa det en vacker dag.

Som första inlägg tänkte jag skriva ner lite om när jag idag gjorde granatäppelsirap eller granadine som man väl också kan kalla det. Första gången jag gjorde detta var anledningen att det är en ingrediens i den så kallade Freemans Cocktail, jag skriver mer om den sen. Grenadine i den form som man kan hitta i essens/drinktillbehörshyllan i de flesta matvaruaffärer är en sorglig företeelse som väl i princip bara är vatten, socker, färg- och smakämnen. Jag har dock sett “Alwadis pommegranate molasses” (som ingår i Freemans originalrecept) på ÖB i stan men inte hunnit prova ännu.

När jag första gången gjorde grenadine själv blev jag inspirerad av det här receptet från Betraktelser från baren. Då gjorde jag det rakt av och det blev bra men senare har jag laborerat lite med mer eller mindre mängd socker och pressad citron.

Idag utgick jag från samma recept men tog lite mindre socker och mer granatäppeljuice plus pressad citron i ungefär de här proportionerna:

5dl granatäppeljuice (100% juice utan tillsatt socker).
1,5 dl socker
4cl pressad citron.

Efter en stund i kylskåp märkte jag dock att den blivit något för hård och jag fick värma på den igen och späda med lite mer juice.

Rör ihop alla ingredienser och låt koka ner till ca en tredjedel. Det kan vara lite lurigt att veta hur mycket det ska koka ihop. För mycket och man får en ganska seg/hård sirap. Allt blir ju gott :) men det kan vara lite jobbigare att jobba med en för hård sirap samt att den förlorar en del friskhet.

Jag har sett en del recept där man gör det hela helt från grunden med färska granatäpplen, det får jag prova nästa gång!

DSC_1467web