Oxfilé och Rioja

Ytterligare en klassisk rätt kom på bordet i lördags, oxfilé, potatispuré och rödvinssås. Stekte även på lite brysselkål till. Purén blev lite klistrig och såsen skulle haft lite mer syra, annars mycket gott.

En flaska La Rioja Alta Gran Reserva 904 2000 som inhandlades på Bodegan i Rioja under vår bröllopsresa fick bli matens sällskap. Vi har druckit en del Rioja men detta var första gången vi provade en lite mer mogen sådan. En otroligt trevlig bekantskap! Kan nog vara den bästa Riojan jag druckit hittills. Den kryddiga, mogna tonen med lite tobak och en aning läder i doft och smak tillsammans med toner av torkad frukt, dill och fat med en bärigt fruktig, frisk syra gör vinet till en riktigt fin välbalanserad höjdare. Kanske att det även fanns en hint av jordgubbe månne? 2001:an finns hos systemet nu och det kommer i alla fall jag att springa iväg och köpa. Vi har även en flaska av deras flaggskepp, Gran Reserva 890, från 1995 hemma och den ser jag verkligen fram emot att prova.

LaRiojaAlta2000 oxfile

Vinet funkade ypperligt ihop med maten måste jag säga!

Till dessert hade fru B gjort en choklad-kreation från boken “Kombinera Mat och Vin” som jag fick av henne för någon vecka sen. Mycket mycket gott!!

dessert

Posted in Uncategorized

Reichsgraf von Kesselstatt 1999, charkisar och ost

Igår orkade vi inte laga någon mat så det blev den enkla, och mycket trevliga kombon charkuterier, ost och vin istället.

Vi köpte hem lite Serranoskinka, en fransk Salami och en Chorizovariant. Osten blev de säkra korten Saint Agur och Manchego.

För några månader sen, i det här inläget, skrev jag om Reichsgraf von Kesselstatt årgång 1999. Vi provade det då på den vinkurs vi gick. Igår tog vi fram en av flaskorna jag köpt för att testa till ost och charkisar. En halvtorr Riesling som fått några år på nacken kunde kanske vara fint till resonerade jag. Då som nu hittade vi blommig honung i doft och smak. Nu även röda äpplen, aprikos och lite gummi.

Reichsgraf1999 charkisarReichsgraf

Till ostarna funkade det fint, både till blåmögeln och hårdosten faktiskt. När man klickade på lite fikonmarmelad på Manchegon så kunde man kanske tänkt sig ett sötare vin men på det hela taget och till två så olika ostar måste jag säga att det var bra.

Till chorizon och salamin tyckte jag också att det gick bra, kanske på grund av syran i korvarna? Serranon däremot fick en mycket märklig metallisk efter- och bismak tillsammans med vinet. Måste fundera och läsa lite kring vad detta kan ha berott på.

Men allt som allt en jättetrevlig, rätt så mogen Riesling som överlag gick mycket bra ihop med vad vi åt. Vad mer kan man begära en lördagkväll? :)

Som smolk i bägaren dock så åkte min fru till Stockholm idag dit hennes kontor bestämt sig för att flytta och nu får hon börja veckopendla. Saknar henne redan!

Posted in Uncategorized