Apelsinkycking, apelsinsås och sötpotatispuré… och så lite mogen Bourgogne

Gårdagens matlagning blev på egen hand eftersom Fru B stannade kvar i Stockholm i helgen. Det blev en rätt i apelsinens tecken.
Först marinerade jag ett par kycklingfiléer några timmar i en marinad av rivet skal av 1 apelsin, 1 msk honung, 1 msk olja och nästan 1 msk hackad rosmarin.

Kycklingen åkte sedan in i ugnen satt på 175 grader i ca 30 min. Den fick sedan några minuter under folie innan servering. Under tiden den var i ugnen gjorde jag en apelsinsås och sötpotatispuré. Till såsen skalade jag och hackade 1 stor schalottenlök och en vitlöksklyfta. Dessa svettades först i ca 2 msk olivolja. Sedan i med 2 dl vitt vin, 2 msk vitvinsvinäger, rivet skal och saft från 2 apelsiner, 2 msk råsocker, 2 krm kanel och 0,5-1 msk kalvfond. Detta fick sedan koka ihop i ca 15 min för att sedan silas och smakas av med salt och peppar.
I purén hade jag 600g mjölig potatis och 350g sötpotatis. Dessa kokades och vispades med ett par smörklickar och 1,5 dl grädde. Och så lite salt och vitpeppar förstås.
apelsinkyckling
Till rätten gjorde jag lite smörslungade brysselkål. Rätten blev grymt god, om jag får säga det själv, men nästa gång ska jag köra på anka som jag tror skulle ta rätten till ytterligare en nivå. Jag tror också att jag ska testa att använda madeira i såsen nästa gång och kanske reda den lite med maizena. Proportionerna jag använde räckte till en portion på kvällen och till två normalstora lunchlådor, hade jag haft lite kycklingfilé till så hade purén räckt till fler portioner.

Till det här testade jag en lite småmogen Bourgogne från Louis Jadot, Beaune Cles des Couchereaux 2002. Doften var bärig (no shit) med jordgubbar och körsbär. Hittade även trä, både från ekfaten och lite granna som av multnande skog. Tyckte mig också känna en del peppar och något som jag tyckte kändes som lakrits eller mint.
Smaken, där kom mogna jordgubbar tillbaka tillsammans med söta körsbär och en något parfymerad nyans. Vinet kändes piggt på något sätt, som om det legat och väntat i elva år i flaskan för att äntligen få komma ut och leka. Och som det lekte! Nu var det här ett av de första lite mognare Bourgogne-vinerna jag druckit men det här gillade jag! Elegant och rent, slankt rentav om man ska använda såna termer. Jag hade nog förväntat mig än mer mognadstoner egentligen, jag tyckte vinet var förvånansvärt ungdomligt men det gjorde mig absolut ingenting. Smaken som var ganska diskret till en början kom ifatt med lite värme och luft. Lite kort eftersmak kanske men en mycket trevlig upplevelse!
Beaune2002

 

P.s. Vinet var en mycket bra match till maten i min mening.
P.s.s. Dagen efter hade några fler mognadstoner hittat fram… gott gott gott.

Posted in Uncategorized

Pulled pork med Nils Oscar rökporter

Blev sugen på att göra Pulled pork som är så inne nu och inspirerades till stor del av ett recept från In the Kitchen, i sin tur inspirerat av Taffel. Passade dock på att göra lite egna modifieringar.

– ca 1 kg benfri fläskkarré
– 1 stor gul lök
– 4 vitlöksklyftor
– två röda pepparfrukter
– 2.5 dl Nils Oscar rökporter
– ca 1 dl coca cola
– 1 msk chipotlepasta
– 2 msk Stubbs bourbon & hickory bbq-sauce
– 3 msk ketchup
– 1 msk farinsocker
– 0,5 dl vatter
– 0,5 msk spiskummin
– 0,5 tsk torkad koriander

1. Skala och skiva lökarna ganska tjockt.
2. Blanda samtliga andra ingredienser
3. Lägg karrén i en lagom stor gjutjärnsgryta eller liknande och häll över resultatet av punkt 2
4. Lägg lökskivorna över karrén. Låt dem ligga där 1 timme och peta sedan ner dem i boten av grytan
5. Ställ in i ugnen med locket på i 125 grader och i ca 4-5 timmar eller tills köttet är så mört att det i princip faller isär bara man tittar på det
6. Efter ca 3 timmar kan man krydda lite extra
7. Ta ut grytan och dra isär kötet med exempelvis två gafflar och blanda ihop med såsen.

pulledpork1 pulledpork2

Vi åt detta med tortillabröd, guacamole och lite sallad. Det blev sjukt gott!!
En lärdom var dock att jag ska ta lite mindre vätska nästa gång, det blev lite för mycket kvar på slutet.

Posted in Uncategorized

Moules à la crème och PrinzSalm Riesling

Fredagsmiddagen blev musslor den här helgen, Moules á la créme närmare bestämt. Ungefär som Moules mariniéres fast utan fiskfond och med mer grädde. Två nät musslor gick åt till bara två portioner, förvånansvärt många dåliga musslor i dessa två nät.

moules

Receptet vi körde på var ganska standard och enligt följande:
1. Borsta och “skägga” musslorna, släng bort de som är öppna och kvaddade.
2. Fräs två finhackade schalottenlökar och två vitlöksklyftor mjuka men inte mer i olja som   täcker botten på grytan. ca två msk. Vi hade även i en kvist färsk timjan här.
3. Häll i 3dl vitt torrt vin och låt koka upp.
4. I med musslorna och koka under lock i ca 3-5 min tills de öppnat sig (släng alla som inte öppnar sig).
5. Ta ur musslorna och lägg i en skål och häll grädde (2-3 dl) i mussel/vin-spadet.
6. Koka ner i ca 5 min.
7. Häll i musslorna igen och värm på.
8. Innan servering strö över ca 1dl hackad persilja.

Till musslorna provade vi en tysk Riesling från Nahe. PrinzSalm Berg Roxheim Riesling, 2007. Denna kom från en vinprenumeration från Invinitum och var en mycket trevlig upplevelse. En djup doft av söta frukter, lite gummi och sten. Låång fruktig smak med honungsmelon, grapefrukt och vad jag benämner sten. Fyllig och frisk smak med ett sting på slutet, eldigt kanske. Passade fint till musslorna!
riesling

Vi gorde även en gräddfilspannacotta med kryddkokta äpplen efter detta recept. Gjorde en liten egen twist på det dock och hade i lite cognac i äppelkokningen.

pannacotta

Posted in Uncategorized