Guigal Côtes du Rhône 2009, egen bea och ett par fina ryggbiffar

Medan min fru tillbringade första delen av lördagen på Ullared passade jag på att ta en promenad på stan. Jag hade en idé om att laga något med ryggbiff till kvällen och drogs därför mot saluhallen. Jag älskar att handla mat i saluhallen! Både för att råvarorna oftast håller mycket hög kvalitet och för atmosfären. Jag passade på att käka lunch på Kåges hörna, dagens husman som idag var panerad sej med potatis och remouladsås och en öl till det, innan jag slog till på ett par skivor prima ryggbiff.

Till ryggbiffarna gjorde jag egen bearnaisesås efter recept ur Per Morbergs Husmanskost-kokbok. Den blev bra smakmässigt men kanske något lös i konsistensen, min teori är att temperaturen i vattenbadet var boven i dramat här. Till detta gjorde jag stavar av potatis, palsternacka och morötter som penslades med en blandning av matolja, olivolja och honung. Smör- och vitlöks-fräste även champinjoner och kantareller till. Och som pricken över i vår älskade syltade rödlök gjord på en gammal hederlig 1-2-3 lag. På bilden nedan ser bean mer ut som en Hollandaise men, jag försäkrar, dragonen och persiljan är där :)

DSC_1824_2

DSC_1805_2

Vinet hade en krydd-örtig doft och där både röda och mörka bär samsades tillsammans med vad jag upplevde vara en doft av kött och en viss pepprighet.. Smakmässigt kändes det lite som om det fanns två lager, ett ljusrött och ett mörkrött om man nu kan beskriva det så, som att det man först bryter genom ett lager av fina röda bär för att sedan hamna i ett mörkare lager av bär. För mig kändes vinet välbalanserat, ganska snällt men ändå med viss pondus. Till maten tyckte jag det passade bra, kanske att ett något kraftigare vin gjort sig ännu bättre men ändå en fin match. Min fru upplevde dock att en beskhet kom fram i vinet med maten och tyckte det funkade bättre för sig självt. På det hela taget ett trevligt vin som jag gärna testar igen.

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Leave a Reply