Kock & Vin

När vi gifte oss i höstas fick vi ett presentkort på en av Göteborgs stjärnkrogar, närmare bestämt Kock & Vin, av några fina vänner. Fantastiskt bra present! Igår kom så kvällen när detta skulle omsättas i en fantastisk mat- och dryck-upplevelse. Tillsammans med ett annat par av våra goda vänner satte vi oss så till bords.

kock_och_vin_2

Tyvärr upptäckte jag när vi kom hem att jag varit så inne i mat, dryck och trevliga samtal att jag helt glömt bort att ta en enda bild på maten! Den blir därför bara beskriven i text här, synd men så kan det gå.

Det första vi kom att inmundiga var en buljong av blåmussla och malva/hibiskus. Den var god med hav och blommighet i symbios.
Vi inledde sedan med ett varsitt glas av deras huschampagne, Laurent Perrier Brut NV. Behaglig och livlig mousse med en frisk ungdomlig syra men ändå rund och fin. Den här kan jag tänka mig att dricka mer än en gång till!
Ganska snart kom första rundan aptitretare in.

 

Ett litet hårt svampbröd med en kräm av rostad jordärtskocka samt en marinerad blåmussla med sagogryn och persilja.

 

Bägge två otroligt goda! En liten stund senare kom nästa runda aptitretare in.

 

En liten liten paj smaksatt med rökt salt sill, kryddkrasse och inlagd lök. En kycklingleverpastej med rullad i krossat krispigt kycklingskinn. Och så en röra av ansjovis, tomat och lök på en bohusländsk råraka.

 

Också dessa fantastiska kreationer. Allt sammans funkade dessutom väldigt bra med champagnen. Vi bestämde oss alla fyra för att köra på deras “lilla” meny bestående av fyra rätter. Först ut var:

 

Råräkor från Smögen. Vänerlöjrom, fläderkapris och friterad lök.
Vin: 2010 Sancerre Domaine Vacheron, Loire

 

En rätt som verkligen kom till sin rätt då en tugga inkluderade alla beståndsdelarna. Jättetrevlig rätt som gick ihop bra med vinets krusbärs-citrusiga gräsighet och friskhet.
Näst på tur var:


Bakad bifångst (som för kvällen var Bleka/Lyrtorsk) med smörkokt rotselleri, korngryn, Grebbestadsostron och rökt kalvtunga.
Vin: 2009 Chablis Premier Cru Les Vaillons, Domaine Billaud-Simon


En magisk anrättning! Fantastiskt bakad fisk där allt gifte sig underbart och rotsellerin verkligen gick såå bra ihop med den rökta kalvtungan och fisken. Vinet var först väldigt anonymt, elegant och väldigt gott men något för lågmält i mitt tycke. Det tog sig då lite då det blivit lite varmare och fick mer luft. Vi var alla överens om att det kommit in något för kallt.
Näst ut blev:


Lamm från Bitterna med brynt vitkål, syrade morätter och smulat isterband.

Vin: 2004 Barbera d’Alba Paolo Scavino. Piemonte.

 

Underbart! Så enkel, så välgjord och så så bra! Perfekt gjort lamm med underbara tillbehör och en mycket god sky på lammfond. Vinet var också mycket bra till, mjukt, lent och runt med en körsbärig och plommonig smak. Kanske att jag saknade lite mer syra eller strävhet…eller kanske inte.
Sist ut så desserten:


Rårörda svarta vinbär med syltade kakor och fänkålsis. Krossade sockriga “äggskal”.

Vin: 2004 Ohne Sanctus, Sepp Moser, Kremstal

 

Vinbär och fänkål alltså. Kombinationen hade aldrig slagit mig innan men det var en bra sådan! Vinet var lagom osött för för syran i vinbären men ändå tillräckligt sött för det gräddiga sockriga i desserten. Ett gott vin på sauvignon blanc.

Fantastisk mat, mycket trevliga samtal, gott gott vin. Där har man receptet för en lyckad kväll!
Samtliga i sällskapet var överens om att mat och dryck varit otroligt bra men att vi inte var riktigt så mätta som vi kanske väntat oss. Kanske hade det sin förklaring i, som tjejen i paret vi var ute med trodde, att maten inte innehållet speciellt mycket kolhydrater eller fett. På menyn vi fick med oss i en påse tillsammans med en kökshanduk när vi gick så stod det även med en rulltårta med björnbär och enbärsgrädde, denna såg vi dock aldrig röken av. Antingen missade de den eller så hade den kanske kommit in om vi beställt kaffe eller avec. Vi valde dock att istället gå en trappa ner till Björns Bar som är ett fantastiskt lillasyskon till Kock & Vin. Här tog vi ett glas vin till och delade på lite ost och charkisar för att sätta ytterligare en prick över i.

Trevligt var också att krögaren själv, Björn Persson var en av de som serverade och presenterade maten. Förutom lite kontokortsstrul vid betalningen då de drog fel summa från fel kort så var det en helt perfekt kväll!

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Leave a Reply