Freemans Cocktail

I fredags tittade en kollega förbi på en Freemans cocktail på sin väg hem jobbet och på lördagkvällen kände jag suget efter en Freemans innan och under kvällens matlagning.

Freemans Cocktail är New York-restaurangen Freeman’s signatur-cocktail och efter att hösten 2010 druckit ett par sådana där hittade jag receptet på nätet och har sedan dess försökt återskapa den hemma.

Originalreceptet använder Al-Wadis granatäppelsirap men som jag skrivit innan så gör jag min egen än så länge. Rye-whisky har jag sällan hemma så det bli oftast Bourbon vilket jag tycker duger lika bra i den här drinken. Jag fuskar också ibland med citronjuice och sockerlag och tar Rose’s Lemon Cordial mixer. Inte samma fräschör och den är dessutom limebaserad men det blir gott och då den är sötad så behöver man inte sockerlagen. Bäst är ju dock enligt originalreceptet.

När vi stod där i baren på Freemans på Lower East Side så berättade bartendern att han även hade i en skvätt vermouth fastän det egentligen inte ingick i receptet så det har jag anammat och kört vidare med.

De proportioner jag använder är:
7cl Rye eller Bourbon
2,2cl Rose’s Lemon eller 2,2cl citronjuice och en knapp cl sockerlag
ca 1cl torr vermouth
ett par stänk bitter, funkar även om det inte är orange bitter
1msk granatäppelsirap
1 bit apelsinskal för en flamed orange peel och garnityr.

Skaka med någon isbit i en shaker och häll upp i cocktailglas.

Magiskt god cocktail!

DSC_1478web DSC_1495web

 

 

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Leave a Reply