Valpolicella Ripasso x2 och en öppen lasagne

Igår bestämde vi oss för att laga Lotta Lundgrens öppna lasagne, som vi tycker är superb!

Till detta valde vi att prova två Ripasso-viner från Valpolicella båda med årgång 2009.

DSC_1497web DSC_1512web

 

Nr 1: Campolieti Ripasso 2009
Nr 2: Rialze Valpolicella Superiore Ripasso 2009

Nr 2 finns inte på systembolaget men ingick i en vinprenumeration vi fick i bröllopsgåva av min bror och hans flickvän.

Nu är både jag och min fru bara på uppstartssträckan i vårt vinkunnande och erfarenhet så bedömning och provning blir därefter, dvs på skoj men med ansatsen att lära.

Nr 1 förde inledningsvis tankarna till skogen, jord och lite mossa tyckte vi. Fast inte på ett dåligt sätt. I takt med att vinet luftades mer kom mer och mer körsbär och fattoner fram och även lite kryddighet. I munnen kändes det relativt balanserat med en del körsbär, russin och ek. ganska återhållen syra och eftersmak.

Nr 2 hade mer körsbär och krydda i doften än nr 1 inledningsvis. Mer sura körsbär. Även här letade sig några smått vaniljiga fattoner igenom. Vinet var betydligt fylligare och längre än nr 1 och körsbären återfanns även tydligt i smaken.

Båda vinerna hade en något rubinaktig färgton men nr 2 var djupare och mörkare.

Till maten fick båda nya uttryck. Nr 1 började spreta mer mer medan nr 2 gick ihop och blev mer välbalanserat. Undrar vad detta beror på?

I takt med att temperaturen i vinet steg och mer luft tillfördes blev de två vinerans uttryck mer lika tyckte vi.

Inledningsvis föredrog min fru nr 2 och jag själv nr 1 men till maten föll jag också mer för nr 2, det gifte sig bättre med smakerna och den balans det hittade med maten var trevlig.

DSC_1520web2

 

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Leave a Reply