Moules à la crème och PrinzSalm Riesling

Fredagsmiddagen blev musslor den här helgen, Moules á la créme närmare bestämt. Ungefär som Moules mariniéres fast utan fiskfond och med mer grädde. Två nät musslor gick åt till bara två portioner, förvånansvärt många dåliga musslor i dessa två nät.

moules

Receptet vi körde på var ganska standard och enligt följande:
1. Borsta och “skägga” musslorna, släng bort de som är öppna och kvaddade.
2. Fräs två finhackade schalottenlökar och två vitlöksklyftor mjuka men inte mer i olja som   täcker botten på grytan. ca två msk. Vi hade även i en kvist färsk timjan här.
3. Häll i 3dl vitt torrt vin och låt koka upp.
4. I med musslorna och koka under lock i ca 3-5 min tills de öppnat sig (släng alla som inte öppnar sig).
5. Ta ur musslorna och lägg i en skål och häll grädde (2-3 dl) i mussel/vin-spadet.
6. Koka ner i ca 5 min.
7. Häll i musslorna igen och värm på.
8. Innan servering strö över ca 1dl hackad persilja.

Till musslorna provade vi en tysk Riesling från Nahe. PrinzSalm Berg Roxheim Riesling, 2007. Denna kom från en vinprenumeration från Invinitum och var en mycket trevlig upplevelse. En djup doft av söta frukter, lite gummi och sten. Låång fruktig smak med honungsmelon, grapefrukt och vad jag benämner sten. Fyllig och frisk smak med ett sting på slutet, eldigt kanske. Passade fint till musslorna!
riesling

Vi gorde även en gräddfilspannacotta med kryddkokta äpplen efter detta recept. Gjorde en liten egen twist på det dock och hade i lite cognac i äppelkokningen.

pannacotta

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Comments are closed.