Egen grenadine eller granatäppelsirap

Som en del i att spara och komma ihåg mina tankar och erfarenheter kring mat, dryck och annat trevligt tänkte jag börja skriva ner dem i bloggform. Än så länge är detta bara tillgängligt för undertecknad men vem vet, kanske andra också kan läsa det en vacker dag.

Som första inlägg tänkte jag skriva ner lite om när jag idag gjorde granatäppelsirap eller granadine som man väl också kan kalla det. Första gången jag gjorde detta var anledningen att det är en ingrediens i den så kallade Freemans Cocktail, jag skriver mer om den sen. Grenadine i den form som man kan hitta i essens/drinktillbehörshyllan i de flesta matvaruaffärer är en sorglig företeelse som väl i princip bara är vatten, socker, färg- och smakämnen. Jag har dock sett “Alwadis pommegranate molasses” (som ingår i Freemans originalrecept) på ÖB i stan men inte hunnit prova ännu.

När jag första gången gjorde grenadine själv blev jag inspirerad av det här receptet från Betraktelser från baren. Då gjorde jag det rakt av och det blev bra men senare har jag laborerat lite med mer eller mindre mängd socker och pressad citron.

Idag utgick jag från samma recept men tog lite mindre socker och mer granatäppeljuice plus pressad citron i ungefär de här proportionerna:

5dl granatäppeljuice (100% juice utan tillsatt socker).
1,5 dl socker
4cl pressad citron.

Efter en stund i kylskåp märkte jag dock att den blivit något för hård och jag fick värma på den igen och späda med lite mer juice.

Rör ihop alla ingredienser och låt koka ner till ca en tredjedel. Det kan vara lite lurigt att veta hur mycket det ska koka ihop. För mycket och man får en ganska seg/hård sirap. Allt blir ju gott :) men det kan vara lite jobbigare att jobba med en för hård sirap samt att den förlorar en del friskhet.

Jag har sett en del recept där man gör det hela helt från grunden med färska granatäpplen, det får jag prova nästa gång!

DSC_1467web

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Leave a Reply