Överraskad…med Riesling

Min fru sa till mig förra veckan att inte boka upp något onsdagen den 20:e. Mer än så sa hon inte. Hon gör såna grejer ibland, hittar på nåt kul som en överraskning :)

Vi vandrade iväg i riktning mot centralen och Nordstan, hade inte en susning om vart vi skulle. En gång hade hon bokat bord på Heaven 23 och sedan köpt biljetter till en spelning med Tomas Andersson Wij som överraskning men den här gången hade vi ätit innan så jag var ganska säker på att det inte var något restaurangbesök. När vi gick förbi systembolaget och mot utgången mot lilla bommen tänkte jag att kanske hon bokat någon föreställning på Operan. Men då vänder hon oss om med ett leende och går tillbaka till systemet. Hon hade bokat en Rieslingprovning, som även innehöll provning av Rieslingviner med charkuterier. Så otroligt bra!

Vi provade fyra olika viner. Två tyska, ett österrikiskt och ett franskt.

2013-03-20 20.53.46 2013-03-20 19.01.57

 

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2011 
Jag hittade de gröna äpplena, citrusen och viss “mineral” i både smak och doft. Lätt och torrt, men lite anonymt kan jag tycka. När det gäller torr Alsace-Riesling i ungefär samma prisklass så passar det här mig bättre.

Wittman Morstein Riesling Trocken Grosses Gewächs 2010
En doft och smak där jag tyckte mig känna mandarin, päron och kanske lite melon (honung eller galia). Fylligare än föregående men fortfarande torr, frisk och ganska lätt.

Prager Riesling Wachstum Bodenstein Smaragd 2009
Här hittade vi mineral=stenrök, honung, champinjoner och kanske lite läder i doft. Dessa attribut kom igen till viss del i smaken. Den hade en ganska tydlig beska tyckte jag. Jag tyckte att det var halvfylligt men SB sa att det var lätt, jaja. Det var i alla fall ett snäpp fylligare än förra vinet. Fortfarande med bra syra dock. Det här och förra vinet var mina favoriter på provningen.

Willi Shaefer Graacher Domprobst Riesling Auslese 2010
Någon lite kemisk plastförnimmelse i doft och smak men även honung och fläder. Halvsött men med en frisk syra som kom fram bra på slutet. Min frus favorit. Jag tyckte också att det var trevligt.

Vi provade ju som sagt även tillsammans med charkuterier. Först provades bara vinerna sen i kombination med charkuterierna. Det vi provade med var en lätt rökt korv som var förhållandevis mild och ganska fet, en något torrare rökt korv som innehöll chili och även torkad entrecote lagrad i 6 månader. Om detta kan jag väl säga att, SB-personalens övertalningsförsök till trots så kan jag nog tänka mig bättre kombinationer till dess charkuterier. Korven med chili var i och för sig inte alls dum till den halvsöta Rieslingen men entrecoten tyckte jag inte riktigt passade till något av vinerna.

En mycket trevlig kväll!

 

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Leave a Reply